×

سیاره اورانوس


سیارۀ اورانوس

wrnws.jpgتعداد اقمار: 21 ( رو به افزایش)

حجم : 14.5 مرتبه بیشتر از حجم زمین

قطر : 31763 مایل

سال : 83.8 سال زمین

روز : 17.2 ساعت

درجه حرارت : منفی 280 فارنهایت

فاصله از آفتاب : هفتمین سیاره دور افتاده از آفتاب، 1.8 ملیارد مایل

اورانوس هفتمین سیاره نزدیک به آفتاب است. این سیاره دو چند بیشتر از زحل دور تر از آفتاب واقع گردیده است. اورانوس نیز مانند زحل و مشتری بیشتر متشکل از گاز است، اما برخلاف سیارۀ نیپتون که به عنوان خواهر خواندۀ این سیاره یاد می‌گردد، اورانوس گاهی به نام سیارۀ یخ زده نیز یاد می‌شود، زیرا بخش های زیادی از این سیاره از عناصر منجمد تشکیل گردیده است. علماء نتیجه گرفته اند که سیارۀ اورانوس نسبت به همۀ سیارات موجود در نظام شمسی اتمسفیر یا فضای بسیار سرد دارد.

سطح سیارۀ اورانوس عمدتاً از گاز هایدروجن و مقداری هم هیلیم تشکیل گردیده است. اتمسفیر تشکیل شده از گاز، حدود بیست و پنج درصد از این سیاره را احتوا می کند. این اتمسفیر موجود در سیاره، توفانی است، اما این توفان قوی تر و فعال تر از توفان های موجود در سیاره های زحل و مشتری، نیست. درنتیجه سطح سیارهء اورانوس ویژه گی ندارد و هموار است.

سیستم دورانی متفاوت

یکی از ویژه گی های منحصر به خود سیارۀ اورانوس این است که این سیاره سیستم دورانی جانبی خود را داراست. اگر شما تصاویر آفتاب و سیاره های نظام شمسی را روی یک میز قرار بدهید، سایر سیاره ها از قسمت بالایی گردش و یا دوران می کنند. اما از سوی دیگر دیده می‌شود که اورانوس حرکتی مانند یک تُشله را دارد. بسیاری از علما به این نظر اند که اورانوس به خاطری حرکت دورانی یک سو یا جانبی دارد که یک سیاره وسیع تر با این سیاره تصادم کرده و باعث گردیده است تا سیستم دورانی اورانوس تغییر بخورد.

اورانوس با زمین چگونه مقایسه شده می تواند؟

اورانوس نسبت به زمین تفاوت کُلی دارد. این سیاره بزرگ گازی است، به این معنی که سطح آن متشکل از گاز است که حتی شما نمی توانید بالای آن ایستاده شوید. با داشتن این فاصله عظیم از آفتاب، اورانوس نسبت به زمین به مراتب سرد تر است. درعین حال گردش جانبی اورانوس در ارتباط به آفتاب، باعث گردیده است که فصل های متفاوت داشته باشد. به این ترتیب آفتاب در بخش های از اورانوس به مدت 42 سال می تابد و بعدآ برای 42 سال دیگر آفتاب ناپدید می شود.

ما در مورد اورانوس چگونه می دانیم ؟

برای نخستین بار ستاره شناس بریتانوی به اسم ویلیام هرشیل اورانوس را سیاره خطاب کرد. وی با استفاده از یک تلسکوپ این سیاره را کشف کرد. قبل از این که هرشیل این سیاره را کشف کند، اورانوس به عنوان یک ستاره شناخته می‌شد. از همان زمان به بعد یگانه سفینه یی که به این سیاره فرستاده شد، وایژر 2 بود که این سفر در سال 1986 صورت گرفت.  وایژر 2 توانست تصاویر دارای جزییات را در مورد اورانوس، اقمار آن و حلقه های موجود در آن برای ما فراهم کند.

نکات جالب در مورد سیارۀ اورانوس

اورانوس یگانه سیاره‌یی است که به نام خدای یونانی ها نامگذاری شده است، درحالی که نام سایر سیاره ها برگرفته شده از نام خدایان روم است.

یونانی ها عقیده داشتند که اورانوس خدای آسمان بود که با مادر زمین ازدواج کرد.

این سیاره رنگ سبز مایل به سرخی دارد که آن را از گاز میتان اتمسفیر خود اخذ کرده است.

این امکان وجود دارد که سیارهء اورانوس را با چشم و بدون استفاده از تلسکوپ یا عینک مخصوص، مشاهده کرد.

اورانوس حلقه های مشابه به حلقه های زحل دارد، اما حلقه های آن نازک و تاریک اند.

این نخستین سیاره‌یی است که در عصر حاضر و با استفاده از تلسکوپ کشف گردید.

 

 

 

Please click the button(s) below to download the resource(s)

 Glossary

About this resource

لِکِکال

جِب پرټان کيکال

جواز/ چاپس حق دارکاليى

دامنه عمومی / CC 0

تبصرا

0 نظرxابت جا

Please login to add comments.