×

ذکاوت های چند گانه


 

 

ذکاوت های چندگانه

 

هووارد گاردنر از پوهنتون هارورد، هفت مورد جداگانه یی تیز هوشی یا ذکاوت را نشاندهی کرده است. وی پس از تحقیقات زیاد به این نتیجه دست یافته است که " شاگردان دارای شعور متفاوت اند و به همین سبب شیوه های آموزش، به خاطر سپردن ، اجرا و دانستن شان نیز متفاوت است"

درصورتی که مضامین به شیوه های گوناگون تدریس شود، شاگردان قادر به فراگیری آن هستند، و آموزش نیز با استفاده از شیوه های مختلف مورد قضاوت و ارزیابی قرار می گیرد.

 

اشکال آموزش قرار ذیل است:

 

  1. دید فزیکی: این دسته از شاگردان مانند معماران و دریانوردان دیدگاه نوع فزیکی دارند. آنان از آنچه در پیرامون شان اتفاق می افتد آگاه هستند. آنان تمایل دارند رسامی کنند، معما بگویند، نقشه را مطالعه کنند و خیال پردازی کنند. برای این دسته از شاگردان می شود که از طریق رسامی، روایت تصویری و تخیل آموزش داده شود. برای پیشبرد آموزش از وسایلی چون شکل ها، گرافیک، جدول ها، تصاویر، رسامی ها، مودل های کامپیوتری، فلم های ویدیویی ، ویدیو کنفرانس، تلویزیون، رسانه های جمعی و متن ها باید کار گرفته شود.

این شاگردان احتمال دارد، مجسمه ساز، هنرمند، مخترع ، معمار، طراح، میخانیک و هم انجنیر تربیه شوند.

 

2.   تحرک جسمی : این دسته از شاگردان مانند یک رقاص و جراح ، به طور موثری از خود تحرک جسمی نشان می دهند. آنان از ادراک خوب جسمی نیز برخوردار اند. آنان علاقه دارند تحرک و عملکرد داشته باشند، و لمس کنند. آنان بیشتر از طریق زبان اشاره افهام و تفهیم می کنند و دوست دارند تا با استفاده از شیوه های فزیکی به آنان درس داده شود. با دست دروس را دنبال کنند و از خود عکس العمل نشان بدهند و نقش بازی کنند. برای آموزش چنین شاگردانی نیاز است تا از وسایل واقعی استفاده شود.

احتمال دارد این شاگردان، ورزشکار، استادان بخش آموزش های جسمی، رقاص ، هنرمند، مامور اطفاییه و صنعتگر تربیه شوند.

 

  1. - ذوق موسیقی: این دسته از شاگردان از خود ذوق و حساسیت و صدا نشان می دهند. آنان به موسیقی علاقه دارند، اما در عین حال در مقابل صدا هابی که در اطراف شان است، حساس هستند. امکان دارد که آنان زمانی بهتر بیاموزند که صدای آرام موسیقی نیز همزمان پخش گردد. زمانی آنان آموزش بهتر دیده می توانند که، درس به شکل شعر در آورده شود و آهنگین صحبت شود و ضرب زده شود. در این صورت از وسایلی چون، اسباب موسیقی، آهنگ، رادیو، استریو، سی دی و رسانه های جمعی استفاده شود.

این دسته از شاگردان، موسیقی دان، طنز نویس، آواز خوان، کامپوزیتور و کاردان صنعت موسیقی تربیه خواهند شد.

 

  1. . جمع گرایانه: این دسته از شاگردان از طریق رویا رویی و مشارکت با افراد دیگر می آموزند. آنان دوستان زیادی دارند، به دیگران مهر می ورزند و در بین مردم زیاد فعال هستند. برای آموزش آنان از شیوه فعالیت های گروپی مانند سیمینار ها و بحث ها استفاده شود. وسایلی که مورد استفاده قرار گیرد، تبلفون، مباحثه رادیویی، ویدیو کنفرانس، استفاده از انترنت، نوشتن و رسانه های اجتماعی .

این دسته از شاگردان به عنوان مشاور، فروشنده ، سیاستمدار و تاجر تربیه شده می توانند.

 

  1. درونگرایانه: این دسته از شاگردان منافع و علاقمندی، اهداف و شیوه های آموزشی خود را درک می کنند. آنان از دیگران خجالت می کشند و احساسات خود را خود درک می کنند. آنان خرد، قوه ادراک و تحرک دارند  و  درعین حال دارای اراده یی قوی ، اعتماد و صاحب مفکوره هستند. آنان با استفاده از شیوه تدریس خصوصی و همچنان نظارت فردی  آموزش داده می شوند. وسایلی که برای آنان نیاز است عبارت اند از : کتب، کاردستی ها، روزنامچه و کتابچه یادداشت، محل خلوت و زمان . آنان مستقل ترین شاگردان هستند.

این شاگردان می توانند در آینده به عنوان محققین، نظریه پرداز و فیلسوف تربیه شوند.

 

 

  1. - زبانی یا زبانشناسی: این دسته از شاگردان کلمات را به صورت موثر آن ادا می کنند. آنها مهارت انکشاف یافته و فوق العاده یی در تفحص و عمیق شدن در جملات و کلمات را دارند. آنان به مطالعه، بازی با کلمات، و شعر گفتن و قصه نوشتن علاقه دارند. می شود آنان را با تشویق به شیوه هایی مانند گفتن کلمات و دیدن آن و خواندن کتاب به طور دسته جمعی آموزش داد. وسایلی که برای آموزش نیاز است عبارت اند از : کامپیوتر، گیم ها یا بازی ها، رسانه های جمعی، کتب، دستگاه ضبط صدا و لکچر .

این دسته از شاگردان به عنوان، نویسنده، شاعر، استاد، وکیل، سیاستمدار و ترجمان تربیه شده می توانند.

 

 

  1. - منطقی و محاسباتی: این گروه از شاگردان از طریق محاسبه و دلایل آموزش داده میشوند. آنان داری تفکر ذهنی و مهارت خلاصه کردن را دارند و همچنان می توانند نمونه سازی کرده و روابط را جستجو کنند. آنان علاقمند تجربه، حل معماها، و پرسیدن سوالات هستند. برای آموزش آنان می شود از بازی های فکری یا منطقی، تحقیقات و رمز ها کار گرفته شود. آنان نیاز دارند تا قبل از پرداختن به جزییات یک مسئله فرضیه ها را خلق کنند.

این شاگردان می توانند به عنوان، ساینس دانها، انجنیران، برنامه سازکامپوتر، محقق، محاسب و ریاضیدان تربیه شوند.

 

 

 

 

 

اشکال آموزش

 

اشکال آموزش شیوه های مختلف رسیدن به آموزش است

 

دانش آموزان دارای شیوه دیداری، از طریق حس باصره آموزش می بینند.

این دسته از شاگردان نیاز دارند تا حرکات صورت و به اصطلاح زبان اشاره استاد را ببینند تا درس را کاملا فرا گیرند. چنین شاگردانی معمولا در صف اول در صنف قرار می گیرند تا آشفتگی ایجاد نشود. آنان شاید به تصویر و یا هم وسایلی چون دیاگرام ، کتاب های تصویری ، تصاویری که از طریق پروژکتور به روی پرده نشان داده می شود، فلم های ویدیویی، جداول و و اطلاعیه ها خیره شوند و بیشتر از طریق حس باصره یا دید ، درجریان درس بیاموزند، از آنان خواسته می شود تا جزییات را برای درک معلومات یادداشت کنند.

شاگردان کنجکاو، از طریق شنیدن می آموزند

بهترین شیوه فراگیری برای آنان شنیدن لکچرها، صحبت در مورد مسایل و شنیدن آنچه دیگران درمورد می گویند ، می باشد. آنان معانی بیشتری را با گوش فرا دادن به آهنگ صدا، انداختن، سرعت و سایر اختلافات فرا می گیرند.

برای آنان شاید معلومات نوشته شده مفهوم کمتری داشته باشد تا این که همین معلومات توسط گفتار ارائه گردد. این دسته از شاگردان عمدتاً از طریق خواندن با آواز بلند و استفاده از وسایل ثبت بهره می برند.

 

برای مطالعه نسخه های پی دی اف و ورد لطفاً به یکی از گزینه های زیر کلیک کنید

Please click the button(s) below to download the resource(s)

 Glossary

File 1

docx

Please login to download this file.

File 2

pdf

Please login to download this file.


About this resource

نویسنده

پلنګاله

منبع سته اندازه

موضوع مطلب

جواز/ دارنده حق چاپ

نظریات

0 شترک ویک نظر

Please login to add comments.